Publicaties

Volg Tim en Frens in hun strijd tegen wachttijden in de jeugdzorg

Als je eenmaal de stap hebt gezet om om hulp te vragen, wil je het liefst dat jij, je kind of jouw gezin zo snel mogelijk geholpen wordt. Iedereen die wel eens met een (jeugd)zorginstelling te maken heeft gehad weet dat het meer dan eens voorkomt dat je moet wachten. Wachten op een intakegesprek, een doorverwijzing, een behandeling of een plaatsing lijkt er nu eenmaal bij te horen, maar kan negatieve gevolgen hebben en soms zelfs schadelijk zijn. In opdracht van het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd zoeken Tim Haarlemmer en Frens Pries samen met meerdere zorgregio's naar oplossingen om kinderen zo snel mogelijk de juiste hulp te laten krijgen. In deze vlogreeks nemen ze je mee tijdens hun missie om de wachttijden om de jeugdhulp drastisch te verkorten.

Wil je meepraten over het verkorten van wachttijden? Hart voor de Jeugd nodigt je uit om mee te praten met de OZJ'ers op ons forum
 

KInderwerk Nu en in de toekomst -- Verslag videosessie 4 juni 2020 -

De vraag tijdens deze videosessie die centraal stond was, is hoe het kinderwerk zich in de toekomst verder kan ontwikkelen en profileren. Hoe verzilveren we als kinderwerkers onze kansen? Wat geven we onze managers en bestuurders mee in hun contacten met gemeenten? Daarover gaat deze  videosessie over. Met centrale presentaties van Versa Welzijn, Maartje Konings, kinderwerker en gezinsondersteuner bij ContourdeTwern  en Froukje Hajer namens BVjong/Kinderwerkbende

Youthspot - publicaties jongerenwerk

Hier vind je een link naar 80 publicaties van HvA//Youthspot, lectoraat jongerenwerk in de stad . Het zijn diverse onderzoeken over het jongerenwerk, zoals over beschrijving peer-to peer methodiek; ambulant jongerenwerk, onderwijs  en jongerenwer, straathoekwerk en nog veel meer. Ga naar  https://www.hva.nl/akmi/gedeelde-content/lectoraten/lectoraat-youth-spot/publicaties/publicaties.html?origin=D98MxPHlS%2Be8MYhDpaWYgg

Jongerenwerk en het vormgeven van de sociale omgeving

Dit is de uitgewerkte introductie van de 3e videosessie "Jongerenwerk in tijden van Corona"  over Wijkgericht werken: Hoe het jongerenwerk vanuit haar pedagogische opdracht de sociale omgeving van jongeren vorm kan geven. Bedoeld als stimulans voor jongerenwerkers om vaker de regie te nemen!

Verslag Videosessie #1 Jongerenwerk in tijden van Corona

Op 2 april 2020 hield BV Jong i.s.m. 1Sociaaldomein een videosessie over Jongerenwerk in tijden van het c ronavirus op het Channel Jongerenwerk van 1Sociaaldomein. Hoe pakken jongerenwerkers hun werk op in tijden van het coronavirus? Wat zijn goede online tools? Waar loop je als jongerenwerker tegenaan en wat zijn mogelijke oplossingen? Tijdens de sessies deelden we tips en ervaringen met elkaar. Er deden 153 mensen aan mee aan deze videosessie. 

Effectonderzoek de preventieve kracht van het jongerenwerk

Het effectonderzoek laat zien dat inzet van jongerenwerk op drie manieren een bijdrage levert aan de transformatiedoelen die sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 gesteld zijn aan gemeenten

Fysiek & Virtueel Jongerenwerk

In mijn tienertijd hadden we als vriendengroep, een paar plekjes voor ons zelf. Vlakbij een veldje waar we regelmatig voetbalden, bij een grijze metalen stroomkast op de hoek van de straat of op/tegen een houten bankje naast een telefooncel...met genoeg kwartjes...

Dat was in de jaren  '70/'80 in een Limburgs dorp, niet ver van Venlo en Roermond. Op onze fietsen of lopend gingen we samen daarheen. We waren een jaartje of 13, 14 of 15 en natuurlijk, vonden we onszelf erg stoer.In die tijd was er geen jongerenwerk. Af en toe kwam kregen we een bezoekje van de wouten. Ze kwamen om te checken of wij niks verkeerds deden. Als we een plastic tas bij ons hadden, dan moesten we laten zien wat erin zat... De jongens die Limburgs en blank waren, hoefden dat vaak niet... 

Begin jaren '80 kregen we vaak bezoek van een sociaal werker vanuit de L.I.S. In Venlo. Hij wilde ons helpen, ons aktiveren en motiveren. Eenmaal per week kwam hij langs voor een praatje. Ook hij ging met kwartjes gebruik maken van de telefooncel. Dankzij zijn begeleiding hebben wij veel geleerd, een eigen plekje mogen draaien in een vormingscentrum.

Mede door hem, naamgenoot, heb ik destijds kennis mogen maken met jeugdwerk, jongerencentrum en straathoekwerk. En jaren later kwamen we elkaar tegen....in Tilburg,  als collega's in het sociaal domein .

Ook ik ging, in de jaren '90 heel vaak naar de plekken waar tieners/jongeren bij elkaar kwamen. Regelmatig, praatje, contacten en ondersteuning bieden...indien nodig. Lopend, fietsend of met de auto, op verschillende momenten van de week en op diverse locaties.  En na afloop van mijn rondjes, schreef ik een aantal steekwoorden in mijn schriftje. Zodat ik aan het eind van de week alles op een goeie manier in mijn klapper kon opbergen. 

Rond de eeuwwisseling begon ik mijn gsm te gebruiken, zo'n kleine zware zilverkleurige Nokia. Gebruikte het toen alleen als het niet anders kon. Kon de jongens nu makkelijker bereiken, d.w.z. als zij ook een mobieltje hadden. 

Ongeveer tien jaar geleden begon ik internet, smartphone, sociale media te gebruiken, als onderdeel van mijn werk.Hyves, MSN, SMS en e-mails. In de eerste jaren was het vooral ontdekken en informeren van elkaar. In de laatste acht of negen jaar gebruik ik het steeds vaker, als een volwaardig onderdeel van mijn werkzaamheden. Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Whatsapp, Skype, Facetime, Messenger, LinkedIn.... Allemaal middelen om tieners en jongeren te bereiken. Contacten, praatje, tips, coaching.... Virtueel jongerenwerk, ofwel Online jongerenwerk is al jaren een gewone vaste onderdeel van jongerenwerk.  

De tieners en jongeren gaan verder. Voor hun is het virtuele tegenwoordig, niet meer virtueel, maar gewoon een deel van de echte, werkelijke wereld geworden..  Voor de meeste tieners en jongeren is online actief zijn, net zo gewoon als op de fiets naar school gaan of kletsen met vrienden.  Snap, Insta en vooral Whatsapp is doodnormaal voor veel tieners en jongeren. 

Jongerenwerkers zijn de enige professionals in het sociaal domein die al deze bewegingen van de tieners en jongeren goed in zicht krijgen en behouden.  Pro-actief, flexibel, met feeling, coachend en gewoon door erbij te zijn... Zowel op fysieke als ook op virtuele manieren. Mee dansen, mee bewegen, met acceptatie en respect, open minded, gebruik makend van diverse middelen 

Virtueel jongerenwerk is bij veel jongerenwerkers al jaren, net zo gewoon als het fysiek ambulanten in diverse buurten en wijken. Het bijzondere van online actief zijn is weg. Virtueel of online jongerenwerk is een geweldige en kansrijke, gewone en vaste onderdeel van ons werk geworden !

Polarisatie: do’s en don’ts voor jongerenwerkers!

Polarisatie is toenemend wij-zij denken, waardoor het contact tussen groepen in de samenleving verslechtert of verdwijnt. Activiteiten waar groepen elkaar ontmoeten kunnen polarisatie tegengaan. Tegelijkertijd kunnen (ontmoetings)activiteiten juist averechts werken.

Deze factsheet is bedoeld voor jongerenwerkers, die verbinding willen faciliteren tussen verschillende groepen in de buurt waarin zij werken. Jongerenwerkers kunnen ook te maken krijgen met polarisatie bij individuele jongeren. Zo- als jongeren die extreme opmerkingen maken, gefrustreerd zijn omdat ze zich achtergesteld voelen, of zich afkeren van de samenleving. Ook hier heeft het jongerenwerk een be- langrijke rol. Bij het platform JEP is kennis beschikbaar over hoe je het gesprek kunt aangaan met jongeren en jongeren weerbaar(der) kunt maken. Kennis over wat je kunt doen alser als gevolg van polarisatie een conflict is geweest, is bijverschillende organisaties aanwezig. Zoals polarisatie.nl, deepdemocracy.nl of Critical Mass.

"...met je fietsje langs enkele plekken...."

Velen praten erover. Sommigen vinden zus en zo, anderen hebben weer een andere mening. Soms hoor ik buurtbewoners of ouders. Maar ook een deel van professionals in het sociaal domein praat erover. Ik bedoel hier niet het weer, noch het voetbal. Ik bedoel hier,  het jongerenwerk.

Kwaliteit is erg belangrijk, ook in het jongerenwerk. Of je nu actief bent in een jongerencentrum, ambulant actief bent, of je nu werkt met jongere tieners of met jongeren van 18 tot 23 jaar....Professioneel jongerenwerk is van groot belang. 

Opleiding, ervaring, skills, feeling, open mind, flexibiliteit, houding....etc...zijn hierbij erg belangrijk. Zeker als je beseft dat de wereld van tieners & jongeren, vaak supersnel in beweging blijft. 

Jezelf ontwikkelen is én blijft belangrijk. Actualiteiten m.b.t. trends en hypes, diverse methodieken,  politiek en andere gebeurtenissen in de samenleving kunnen van grote waarde zijn voor je werk.

Maar ook de organisaties waar de jongerenwerkers werkzaam zijn, zijn natuurlijk zeer belangrijk hierbij. Vrijheid, vertrouwen, waardering voor de professionals.

Als een leidinggevende, het ambulant jongerenwerk bagatelliseert tot   "Met je fietsje langs enkele plekken gaan" ...dan zegt dat niet alleen, iets over betreffende leidinggevende, maar ook iets over de organisatie. Erkenning van het jongerenwerk, waardering voor de jongerenwerkers...is bij zo'n organisatie dan ook ver te zoeken. Het management heeft hier, één niet te onderschatten rol bij.  Vanzelfsprekend zijn andere samenwerkingspartners hierbij ook erg belangrijk. 

Mondige, rebelse, kritische en samenwerkende professioneel jongerenwerkers zijn hard nodig, in onze samenleving. Zowel binnen het sociaal domein als ook daarbuiten, zijn ze een hele belangrijke schakel. Vanuit de leefwereld van de tieners, de jongeren(groepen) naar de anderen in de maatschappij (en andersom).

Verbindend, ondersteunend, begeleidend bij diegenen die het (net iets meer) nodig hebben. In een friettent, langs sportvelden,  op een veldje, in/om school of jongerencentrum, via Whatsapp of diverse sociale media. 

En dat is veel meer dan, met je fietsje langs enkele plekken gaan....

Sluiten
Zoeken
Geplaatst door professional