Vraag

12 april 2020
Profielfoto van Niko de Groot
Adviseur BVjong, projectcoördinator, zzp-er

“2. Jongerenwerk op straat: Hoe voorkom je dat er teveel jongerengroepen op straat of thuis samenkomen? Hoe motiveer je ze positief? Hoe werk je samen met politie bij bekeuringen?”

Profielfoto van Dick Smit
Consulent / trainer / coach jongerenwerk en jeugdbeleid

In aanvulling op het antwoord van Molly hier nog wat punten uit de andere Breakout room over ambulant werken.
De spagaat tussen jouw doel als jongerenwerker (contact leggen en onderhouden, informeren) en de verwachtingen van ketenpartners (toezicht houden en signaleren=verraden) werd ook in deze groep herkend. Aangegeven werd dat het belangrijk is dat je een goede band opbouwt met bijvoorbeeld de wijkagent waardoor je duidelijk kan maken waar jouw grenzen liggen. De verschillen in ervaringen zijn echter groot. De een heeft weinig te maken met verkeerde verwachtingen en kan "gewoon" zijn werk blijven doen, de ander heeft juist veel last van de druk om als handhaver of "verrader" op te moeten treden.
Ook blijft het belangrijk om naar de jongeren duidelijk te blijven maken wat jouw rol is en welke grenzen jij als jongerenwerker hanteert.
De belangrijkste conclusie van deze Breakout room is: blijf vooral jezelf als jongerenwerker. Het werk en de doelstellingen van het jongerenwerk blijven voor, tijdens en na de coronacrisis hetzelfde alleen zijn de omstandigheden nu extreem veranderd. Maar ook na de crisis moet je als jongerenwerker weer verder en dat gaat moeilijk worden als je nu je rol als betekenisvolle professional onder druk inruilt voor een rol als toezichthouder.
Blijf met alle partijen communiceren.
Bijgaand twee bestanden: het audiobestand van het interview met Abdelwahid Tahraoui , jongerenwerker in Rotterdam en een krantenartikel uit het Parool over waarom juist jongeren het zo moeilijk hebben met het houden aan de regels.

Profielfoto van Molly Dost
Eigenaar

Vanmorgen was er een levendige discussie in mijn breakoutroom over jongerenwerk op straat tijdens corona.
Opvallend was dat alle jongerenwerkers nog steeds veel op straat zijn. In Breda zijn de jongerenwerkers zelfs bereikbaar in het weekend om snel te kunnen acteren.
Veel jongerenwerkers geven aan dat netwerkpartners, gemeentes en bewoners van hen verwachten dat ze handhaven en dat dat de jongerenwerkers is een moeilijke positie brengt. Het is erg belangrijk om goede afspraken te maken met BOA's en politie en daar de rol van het jongerenwerk nogmaals duidelijk te maken. Jongerenwerkers zijn geen handhavers maar beinvloeders. Een voorbeeld van een afspraak is dat er bij meldingen eerst jongerenwerkers langs gaan. Zij bespreken met jongeren de afspraken van het RIVM, maar ook hoe het is om thuis zolang op elkaars lip te zitten en wat je kunt doen om structuur in je dag te krijgen, de te dealen met de irritaties thuis en hoe je elkaar binnen de regels toch kunt ontmoeten. Als het niet lukt om met jongeren tot een oplossing te komen zijn korte lijnen met handhaving essentieel, zodat zij op een ander moment!!! langs kunnen komen.
Wat ook niet helpt is dat kinderen in grote getale met hun ouders wel buiten zijn en bewoners erg emotioneel zijn als ze en jongere zien zitten, ook al houdt deze zich aan de regels. Begrip over en weer kweken blijft ook een van de taken voor het jongerenwerk. Een vorm daarvoor is dat jongeren iets langs brengen of klusjes doen voor kwetsbaren in de buurt.
Ook geven jongerenwerkers aan dat het belangrijk is om ook over iets anders te praten dan de regels van het RIVM, bijvoorbeeld het feit dat veel jongeren hun baan kwijt zijn en van welke regelingen zij gebruik kunnen maken.
Met de Ramadan in het verschiet kiezen veel jongerenwerkers ervoor om afspraken te maken met de moskee en de gemeenschap over hoe om te gaan met ontmoeting en vrijetijdsbesteding tijdens de ramadan en wat het jongerenwerk daarin kan bijdragen.
We hadden geen tijd meer om te bespreken wat goede regels zijn, welke alternatieven werkbaar zijn en hoe om te gaan met communitybuilding binnen de huidige regels. Ik hoop dat jullie ideeen daarover via dit kanaal kunnen delen.
Ook kun je aansluiten met bij de WhatsApp groep 'online jongerenwerk via de volgende link: https://chat.whatsapp.com/lFfeKqmt9HYGAcPRv4DzHZ waar al meer dan 160 jongerenwerkers hun ideeën en tips delen.
Tot de volgende keer!
Molly Dost