Vraag

12 april 2020
Profielfoto van Niko de Groot
Adviseur BVjong, projectcoördinator, zzp-er

“1. Individuele (on- en offline) contacten: Wat speelt er bij de jongeren? Hoe onderhoud je het contact? Hoe gaat het met de (online) contacten met netwerkpartners?”

Profielfoto van Hans Panjoel
Docent sociaal werk

Hier de eerste uitkomsten uit breakoutroom 2 van videosessie 2.
Oppervlakkig contact lukt goed. In de ene gemeente op straat en online en in de andere gemeente uitsluitend online. Er zijn grote verschillen per gemeente. Als jongeren een gerichte hulpvraag hebben lukt het meestal wel om hier passende hulp op te verlenen (met inachtneming RIVM richtlijnen), maar het blijft vaak bij praktische oplossingen. Verdieping is nu een stuk moeilijker en het opbouwen van een (nieuwe) vertrouwensband is erg lastig met alle beperkingen.
Tips:
1) 1-op1 contact kan zowel in accommodaties als op straat met inachtneming van RIVM richtlijnen (1,5 meter afstand).
2) Combinatie van spreekwoordelijke vinger aan de pols houden, leuke berichten sturen/informeren en bijv. jongeren een like geven op social media (bijv. Instagram). Jongeren merken dan dat je er (voor ze) bent.
3) Wat wordt veel gebruikt? Videobellen, live op Instagram (jongeren kunnen dan individueel vragen stellen via de chat), WhatsApp, Facetime, Playstation (online) werkt goed om met bepaalde jongeren in contact te komen (laagdrempelig).