Ik speel (veelal via ZOOM) met groepen o.a. de Kletspot (www.kletspot.nl), Dilemma op dinsdag, Kahoot! en een zelfgemaakte whatsapp speurtocht door het virtuele Anne Frank huis/Achterhuis. Deze laatste heb ik als .pdf toegevoegd, voel jullie vrij om deze te gebruiken! De activiteiten worden enthousiast ontvangen. Ik bied twee spellen per week aan en het deelnemersaantal blijft groeien. Ik maak op deze manier ook kennis met veel nieuwe jongeren buiten mijn eigen wijk/werkgebied.
Tijdens de videoconferentie gisteren (16 april) hebben we daar een mooi gesprek over gehad met 13 jongerenwerkers uit het hele land; van Middelburg, Amsterdam tot Leeuwarden. Twee kernvragen kwamen boven water:
Wie heeft antwoorden, tips of tricks?
a. Hoe kunnen we vanuit het online jongerenwerk boven tafel halen waar jongeren nu behoefte aan hebben?
b. Hoe kunnen we jongeren zelf meer aan het stuur zetten bij het bedenken en uitvoeren van online groepswerk?
Er wordt flink geëxperimenteerd met allerlei challenges, bingo, houseparty's, live streams etc. In de breakoutroom gisteren kwamen wel wat uitdagingen naar boven:
- jongeren zijn het 'vakantiegevoel' voorbij, zijn de 'challenges' wel zat intussen. De behoefte verandert. Er is ook een enorme informatie overkill op het internet. Wat voegt het jongerenwerk dan toe?
- jongeren geven niet of nauwelijks respons op de online groepsactiviteiten vanuit het jongerenwerk. Waar ligt dat aan? Willen ze niet gezien worden of is er wat anders aan de hand? Hoe komen we daar achter?
- jongeren hebben meer structuur nodig. Hoe kan het jongerenwerk ze daaraan helpen? B.v. samenwerken met middelbare scholen voor het bieden van huiswerkplanning (via Asana of Playstation), contact met ze zoeken op vaste momenten etc.
We zijn benieuwd naar jullie reacties!