Vraag

1 december 2020
Directeur methodiekontwikkelaar/trainer

“Hoe evalueren jullie je werk en je eigen handelen?
Gebruiken jullie een evaluatie tool? Zo ja? welke evaluatie tool gebruiken jullie in je werk en welke gebruiken jullie voor jezelf (zelfevaluatie)?”

Student

Reflectiemodel van Korthagen. Hierbij wordt er ingegaan op het denken, voelen, willen en handelen. Door goed te leren reflecteren op een specifieke situatie (dus niet een hele middag, maar bijvoorbeeld een gesprek of specifieke opmerking) kom je erachter wat je doet en wat er verbeterd kan worden. Het gaat in op jou persoonlijk. Het kan confronterend zijn, maar het is zeker werkzaam!

Storytelling specialist

Ik ben een enorme fan van 'narratief evalueren', ofwel: leren van verhalen. Dat werkt als volgt: eerst verzamelde ik een aantal verhalen bij collega's. Daarbij maak ik gebruik van tools uit de storytelling. Die verhalen werk ik later uit. Daarbij maak ik gebruik van andere tools uit de storytelling. Vervolgens gaan we die verhalen gezamenlijk 'duiden'. Wat vertellen de verzamelde verhalen:
- Over wat leeft en speelt bij je doelgroep?
- Over wat nodig is (passende interventies)
- Over wat werkt/niet werkt (werkzame mechanismen in je aanpak)
- Over wat beter kan (leren en innoveren)
- Over je vakmanschap
Deze manier van werken zorgt voor energie, verbinding en trots èn dat nieuwe inzichten direct een plek krijgen in de praktijk. Dat komt omdat medewerkers zelf conclusies en aanbevelingen formuleren.

Directeur DA Systems B.V. | Social Effect

Hoi, Bianca,

Ons registratiesysteem DAS beschikt over een aantal mogelijkheden om het werk te evalueren. Zowel vanuit de invalshoek van de professional (met inzet van bepaalde methodieken), als ook vanuit de cliënt (in de vorm van een enquete).

Mocht je daar meer informatie over willen hebben, dan kun je ons gerust mailen: info@dasystems.nl

Mvg, Dimitri

Jongerenwerker

Wij hebben bij ons een groepsintervisie ingebracht om casuïstieken te bespreken. Daarnaast gebruik ik in korte lijnen de S.t.a.r.r.t. reflectie. Vrij makkelijke manier van zelfreflectie.