Vraag

14 april 2021
Student

“Wat is jullie ervaring als jongerenwerker met de toename van messengebruik en drillrap onder jongeren, en het veiligheidsgevoel in het algemeen?”

Wij zijn zes studenten van Fontys Hogeschool Pedagogiek. Wij zijn bezig met een project waarbij we met jongeren in gesprek gaan over messengebruik, drillrap en veiligheidsgevoel onder jongeren in het algemeen. We zijn op zoek naar de echte verhalen van deze jongeren en de kern van dit probleem. Beantwoord al zoveel mogelijk onze vraag en/of laat ons weten of wij met jou in gesprek mogen gaan. 

#Kind en Jeugd #Wijk en wonen #Sociaal en gezond
Jeugdzorgwerker C

Hoi Lobke,

Zowel collega in het jongerenwerk, als in de specialistische jeugdzorg waar ik zelf werkzaam ben, zien wij hierin een toename. Dit in combinatie met het op zak hebben van messen. Opvallend is dat dit een impact heeft op het veiligheidsgevoel van jongeren, dit terwijl er veel handelen vanuit angst. Ik zou je in contact kunnen brengen met deze directe collega’s.

Groetjes Jari

Jongerenwerker en Opbouwwerker

Ha Lobke,

messengebruik zien wij vanuit het jeugd en jongerenwerk al een poos toenemen onder jongeren, jongeren die we er over spreken geven aan dat ze zich er "veiliger" door voelen. Het baart zorgen dat dit gevoel ook mee gevoed wordt door o.a. leeftijdsgenoten en social media. We besteden er vanuit preventie aandacht aan en geven jongeren
stof om over na te denken of dit niet anders kan.

Senior maatschappelijk werker

Hoi Lobke,

Ik ben geen jongerenwerker, maar heb wel collegajongerenwerkers. Ik kan ze de vraag voorleggen.

Petra

Jeugd Consulent

Ik gemeente Leidschendam word gebruik gemaakt van een speciaal team wat toezicht houd op drillrap groepen en hun wapen gebruik. Dit komt vaak doordat sommige leden aangehouden worden door politie en zorgmeldingen worden gemaakt.
Wapen gebruik is wisselend. Van klein steekwapens tot machete...
Die teams kunnen jullie misschien veel meer vertellen. Neem contact op met politie of lokale kamer.

Persoonlijk ambulant begeleider bij LVB+ doelgroep 18+

Hoogstwaarschijnlijk zijn jullie hier al van op de hoogte, maar Tygo Gernandt heeft een programma gemaakt over jeugdcriminaliteit en daarin komt dit onderwerp uitgebreid ter sprake :)