Vraag

7 december 2021
Profielfoto van Lotte Plugge
Jeugdbeschermer

“Wie werkt met jongeren tussen de 12-18 jaar die rondlopen met messen op straat, en weet een interventie die het voor de jeugdbeschermer/hulpverlener mogelijk maakt om dit bespreekbaar te maken? Of wil hierover met mij meedenken?”

Toelichting

Het messenbezit onder jongeren neemt steeds meer toe, dit heeft verschillende oorzaken, maar een die ik vaak hoor is dat ze messen bij zich dragen voor de veiligheid. Er lijkt een vicieuze cirkel te zijn waarin jongeren A zegt, ik heb een mes om mijzelf te verdedigen tegen jongeren B, en jongeren B zegt precies hetzelfde over jongeren A.

Werkgebied

Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond.

Profielfoto van Carline Tas
Preventiefunctionaris

Goedemiddag Lotte, Indigo Preventie (Rotterdam Rijnmond) gaat in samenwerking met SoulConnection (theater) langs klassen in de bovenbouw van de basisschool om onder andere messen/messengeweld bespreekbaar te maken. Wellicht in de toekomst ook mooi om naar de middelbare scholen te gaan!

Profielfoto van Eveline Pittens
Eveline Pittens
Reclasseringswerker

Hoi Lotte,

Wij (Reclassering Nederland) werken met jongeren boven de 18 jaar en zetten vaak onderdelen uit een training in, zoals methodiek de ijsberg en inzetten van spellen van Gerrickens (visueel maken). Wat voor triggers spelen een rol? Overlevingsstrategieën, negatieve gedachten, laag zelfbeeld/eigenwaarde, onverwerkte ervaringen/trauma's of normen/waarden? Dus onderzoeken wat speelt er? als je wilt, kunnen we er samen eens over sparren? mail me gerust: e.pittens@reclassering.nl

Profielfoto van Mohamed Hakem Elahi
Woonbegeleider COA

Dag Lotte,

Je hebt een mooie vraag gesteld. Als je praat over 12-jarigen op straat ,denk ik gelijk aan de verantwoordelijkheid die de ouders van de 12 jarigen hebben hun jongere niet laat op straat te laten leven. Ik zou graag in gesprek gaan met de ouders. Weten ze wel wat hun kinderen op straat doen? Waarom mogen ze zo laat buiten leven? Huiswerk? Lichaam tot rust laten komen voor een intensieve schooldag de dag erop volgend.
Geen enkel ouder zal bewust zijn kind alleen laat op straat laten lopen/ leven als ze weten dat hij een mes in de zak heeft. Geen enkel ouder wil bericht worden dat hun kind is neergestoken of iemand anders heeft neergestoken. Als voorbeeld stellend.
De communicatie met de ouders is hierin belangrijk en dat de ouders weten wat hun kind op straat doet.

Profielfoto van JP de Groot
Wijkteammedewerker

Als ik je vraag lees dan denk ik: 'het gesprek aangaan is toch een interventie?' Wat let je om dat te doen? Ik interpreteer dat je behoefte heb aan een bepaalde tool of aanpak om jezelf zekerder te voelen, klopt dat?

Om hierover mee te denken is het van belang om te weten waar je tegenaan loopt? Wat vind je lastig? is dat iets persoonlijks of mis je iets vanuit je organisatie? Wat maakt dat je behoefte hebt aan een tool? in welke context heb je die precies nodig? Zet je in op persoonlijke of op een groepsaanpak? enzovoort....

Hallo Lotte,

Stichting JOZ jongerenwerk kan je hierbij helpen
Stichtingjoz.nl

Profielfoto van Stephanie de Heijde
Jongerenwerker i.o.

Dit speelt ook bij ons
Op straat gaan wij als wij het weten hierover open het gesprek aan over de gevolgen.

Op op scholen wordt dit thema benoemd en de gevolgen

Profielfoto van Boukje Jacobs
Wijkprofessional

hoi Lotte, ik denk dat de jongerenwerkers van Rnewt (Dordrecht en Tilburg) jou hier zeker in verder kunnen helpen.