Vraag

29 juni 2022
Profielfoto van Sandra Bon
Vlechtwerker collectief - jongerenwerk

“In onze gemeente willen wij een aantal grotere vraagstukken onder jongeren onderzoeken. Onze vraag is of er een partij is, die op creatieve wijze, ons hier in kan ondersteunen?”

Profielfoto van Mark Snijder
Redacteur/ onderzoeker/ facilitator

Beste Sandra,

Ik zag je vraag, en wellicht kan het werk dat ik doe waardevol voor jullie zijn. Wij werken veel met narratief participatief onderzoek (vergelijkbaar met wat Riemie van Dijk hieronder schetst): de basis zijn verhalen en ervaringen van verschillende groepen mensen (bv. jongeren), waarmee we op een participatieve manier met de doelgroepen ontdekken welke patronen we in die verhalen zien en wat die betekenen voor het vraagstuk dat voorligt. We gebruiken daarvoor Sprockler als methodiek en online instrument (https://perspectivity.org/nl/werk/sprockler/). We doen dat met veel gemeenten, met name in het sociaal domein en rondom de energietransitie. Uiteraard kan ik je er meer over vertellen als je geïnteresseerd bent.

Hartelijke groet,

Mark Snijder
Perspectivity

Profielfoto van Claudia Marinelli
Specialist cultuurparticipatie
Profielfoto van Anja Holwerda
Senior onderzoeker / projectleider

Hallo Sandra,
Wij hebben positieve ervaringen met Stichting Alexander (https://st-alexander.nl/)
Collega's hebben positieve ervaringen met Plus Participatie (http://www.plus-participatie.nl/)
Wellicht heb je hier iets aan.
Alle goeds,
Anja

Profielfoto van Riemie van Van Dijk
Storytelling specialist

Hoi Sandra, we kennen elkaar uit de tijd dat we beiden voor Timpaan Welzijn werkten. Misschien herinner jij je nog uit die tijd dat ik een passie had voor verhalen? Sindsdien heb ik me verder ontwikkeld in 'leren van verhalen', ook wel 'narratief onderzoek' genoemd. Vaak gebruik ik een 'praatplaat' en een prikkelende vraag om mensen uit te nodigen ervaringen te delen. Dat heb ik onder andere gedaan bij jongeren uit Fryslân die deelnemen aan een MDT traject. Hun ervaringen werk ik uit in verhalen. Vervolgens gebruik ik die verhalen om betrokkenen (jongeren, jongerenwerkers, directeuren/bestuurders, beleidsambtenaren) uit te nodigen om ZELF conclusies te trekken. Vanuit die conclusies ontstaan 'als vanzelf' oplossingen. Ophalen van ervaringen doe ik 1:1 of met een groep (kampvuursessie). Ik kan je concrete voorbeelden laten zien hoe dit eruit ziet, als je meer wilt weten.

Profielfoto van Petra Josso-Loureiro
Onderzoeker bij een hogeschool

Vanuit het lectoraat klantenperspectief in zorg en ondersteuning van Windesheim/ de regionale kenniswerkplaats jeugd Flevoland zijn wij bezig met een participatief jongeren onderzoek: Frisse Blikken. Ik weet niet over welke regio je het hebt en of het aansluit bij de mogelijkheden en wensen maar mocht het in Flevoland zijn dan zouden wij wellicht mee kunnen denken? Meer info over Frisse Blikken (onderzoeksresultaten van eerste groep volgen binnenkort) https://www.fleviskenniswerkplaatsjeugd.nl/frisse-blikken/

Profielfoto van Claire Overbosch
Pleegzorgbegeleider & Begeleider Jongerenraad Trias Jeugdhulp

Hallo Sandra,

De gemeente Zwolle heeft een jongerenraad waar zij advies aan vragen. Deze jongerenraad werkt samen met andere jongerenorganisaties om zo adviezen en tips in te winnen.

Verder lijkt mij het JeugdWelzijnsBeraad (JWB) een goede om te betrekken.
https://jeugdwelzijnsberaad.nl/

Profielfoto van Claudia Brand
Docent

Hoi Sandra,
Heb je al eens gedacht om de samenwerking te zoeken met bijvoorbeeld Fontys hogescholen (of de HAN of Avans) afdeling Sociale Studies (of Pedagogiek)? In leerjaar 3 en 4 zijn er studenten die aan de gang moeten met sociale vraagstukken. Misschien zijn hier mogelijkheden voor langdurige aandacht voor deze vraagstukken.

Groet Claudia Brand
docent Sociale Studies
Fontys Hogescholen Eindhoven.

Profielfoto van Georgien Hakkert
Senio Projectleider- Teammanager

afhankelijk van je vraag: denk ook eens aan Expex (jongeren in de jeugdhulp), Jongwijs (netwerk voor jongeren in de pleegzorg), St. Alexander ( landelijke organisaitie voor jeugdparticipatie)

Profielfoto van Eren Aydogan
Sociaal werker - Jongerenwerker

Dag Sandra, afhankelijk van welk thema je wilt onderzoeken zou je kunnen denken aan;

RadarAdvies
ParticipeAdvies
Het NJI
Samenwerkingsverband Noord-Holland Samen Veilig

of een hogeschool bij je in de buurt. De HvA (leerjaren 3 en 4) en YouthSpot, het lectoraat Jongerenwerk doen ook veel praktijkonderzoek.

Met vriendelijke groet
Eren Aydogan
www.vivestra.nl

Profielfoto van Margreet van Herpen
Medewerker Kernteam Pijnacker-Nootdorp

Misschien eens bij Garage 2020 informeren. Veel succes!

Groeten, Margreet van Herpen
Pijnacker-Nootdorp

Profielfoto van Marcia Meerum Terwogt
Buurtteam medewerker

https://operatieperiscoop.nl/ heb ik goede ervaringen mee.

Profielfoto van Dennis Spanjers
Manager Kunst en Geluk

Hoi Sandra,

Uit je vraag is me niet duidelijk over welke gemeente het gaat. Ik zou vanuit Muzelinck in Oss met je kunnen meedenken.

groet, Dennis Spanjers
dennis.spanjers@muzelinck.nl