Vraag

12 december 2022
Profielfoto van Uta Halbreiter
Trainer / counselor / deugdenambassadrice

“Welke professionals werken met jongeren rondom het onderwerp #metoo? Ik ben op zoek naar methodieken die hiervoor geschikt zijn.”

Toelichting

Voor een educatief traject voor het voortgezet onderwijs ben ik op zoek naar professionals die in de klas het onderwerp #metoo behandelen. Dat kan in vorm van een workshop, een lezing, een dramales, een groepsgesprek, een kunstactiviteit... Als iemand tips voor methodieken, lesmateriaal of andere informatie rondom dit thema voor deze doelgroep heeft, hoor ik het graag.

Motivatie

Ik ben de coördinator van dit traject dat een schooljaar ('23/'24) gaat duren.

Werkgebied

Regio Limburg, ik doe dit in opdracht van een cultuurstichting.

Profielfoto van Marielle Schipperen
Projectcoördinator

Mogelijk kan je bij een GGD vragen of zij expertise hebben? Dat kan de JGZ verpleegkundige zijn of een verpleegkundige rondom seksualiteit.

In het verleden heb ik rondom het thema seksueel grensoverschrijdend gedrag vanuit een GGD en gemeente samengewerkt met Movisie https://www.ikbenvanmij.nl Wie weet biedt dit inspiratie?
We hebben het vlaggensysteem gebruikt om zowel met jongeren als met professionals te praten over wat is gezond seksueel gedrag en wat is overschrijdend (wat is oke en wat is niet oke?). https://vlaggensysteem.nl

En misschien weten ze bij Rutgers wie er in jouw regio getraind is om gesprekken te voeren met jongeren over seksualiteit/ seksueel overschrijdend gedrag? https://seksindepraktijk.nl/themas/seksueelgeweld/materiaal-advies/

Groet, Marielle Schipperen

Dag Utah,
Een veelgebruikte methode is Over de lijn. Je laat jongeren allemaal aan de kant staan, met een lijn in het midden. Je stelt vragen( begint rustig, zoals ' Wie heeft allemaal WK voetbal gekeken?' )
Daarna voer je het op en stel je meer persoonlijke vragen.
Tegenwoordig is deze methode heel populair, maat let wel op; je maakt heel veel los bij de jongeren en is er wel opvang daarna? Ik vind zelf dat je er verantwoordelijk mee om moet gaan. Je wil niet van alles losmaken en ze dan een depressie induwen of niet zorgen voor nazorg en iemand wordt gepest nav de antwoorden die ze hebben gegeven.

Je kan in de film ' Freedom Writers Diary' zien hoe het werkt ( ongeveer halverwege de film).

Profielfoto van Tekla Bos
Gezinsonderzoeker

Neem contact op met Jacquelien Kleijer https://www.bureaujeugdenmedia.nl/jacqueline-kleijer
zij weet hier vast raad mee, en kan je anders verder helpen.

Profielfoto van Anita van Mourik
Pedagogisch Sociaal werker

Hallo Uta, sinds ik met NLP begonnen ben, is dit mijn manier. Ik werk met kinderen, jongeren en ouders en kom door mijn toespitsing; kinderen die het contact met een ouder(s) (dreigen) kwijtraken alles tegen. Met alles bedoel ik ook alles en met NLP kom ik er tot nu toe eigenlijk altijd uit......