Vraag

14 april 2020
Jongerenwerker

“Hoe gaan jullie om met eenzaamheid onder jongeren tijdens de Corona crisis?”

Jongerenwerker

Héél véél videobellen, individueel, maar ook in groepen. Als ik geen contact krijg dan app/sms ik en spreek ik mijn zorgen uit. Krijg tot nu toe altijd een berichtje terug. Afgelopen week voor het eerst het 'voortuin-bezoek' in het leven geroepen ter vervanging van een huisbezoek. Gewoon met een tuinstoeltje op de stoep voor het huis en mijn eigen koffie meegenomen om het helemaal af te maken qua sfeer. Helaas gaat deze optie alleen op bij jongeren die op de begane grond wonen....

Jeugd jongerenwerker

Hoi Robert,
Wij hebben met in ons team jeugd jongerenwerkers afgesproken om op afspraak met jongeren een persoonlijke ontmoeting aan te gaan in ons centrum. Daarbij zijn wel een aantal voorwaarde gebonden: Ten eerste hebben wij zichtbare toestemming nodig van hun ouders. Ten tweede hebben wij een protocol waaraan de jongeren aan moeten voldoen . Handenwassen bij binnenkomst, uiteraard op gepaste afstand blijven, kunnen alleen komen op afspraak, nemen geen vrienden mee, worden geen activiteiten georganiseerd, komen alleen voor een gesprek of een vraag die ze hebben. kunnen maximaal twee uur blijven. We proberen de jongeren te benaderen door hun te bellen of wij krijgen jongeren door , door ambulant jongerenwerkers. Telefonische zijn wij allemaal te bereiken.

Oprichter

Dag Robert, vanuit het NJI werd ik gewezen op je vraag. Goed om te zien dat Alex en Jelle ook al met je mee dachten.

Ten eerste even handig om te weten; niet alle eenzaamheid is erg. De eenzaamheid die jongeren nu veel ervaren is tijdelijke eenzaamheid, dat is op zich niet schadelijk. De meeste van deze jongeren pakken hun leven na de crisis dadelijk weer op. In het Engels noemen ze deze eenzaamheid ook wel 'sollitude', tijd voor bezinning. Voor hen helpt het om zich bewust te zijn van 'dat deze gevoelens normaal zijn' en hen te helpen om online contacten te maken met jullie of leeftijdsgenoten.

De jongeren die al eenzaam waren en zelf geen contacten kunnen maken, dat zijn de jongeren waar we ons extra zorgen om moeten maken. Zij worden door deze crisis helemaal op zichzelf teruggeworpen. Vallen in verslavingen, of denken echt na over het nut van hun leven. Deze jongeren zijn moeilijk te bereiken; speel in op hun behoeften. "Heb je zin om even lekker te kletsen? Weet je niet waar je je verhaal kwijt kunt?" Etc.

Als je ze dan bereikt hebt zorg dan dat je de plek hebt om naar ze te luisteren, bijv. via chat. Zoek naar kansen in hun omgeving, wie kunnen ze bellen om bij te praten. Hoe blijven ze actief? Wat is hun doel van de week? Daarna is het slim om te kijken of je ze op een veilige/plezierige manier met anderen in verbinding kunt brengen. Via online zoomdates etc. Op alle plekken waar we actief zijn (helaas Weert nog niet); kunnen jongeren nu extra deelnemen aan de online bijeenkomsten.

Normaal gesproken is het daarna juist belangrijk om met ze aan de slag te gaan met sociale vaardigheden, denkbeelden etc. Nu tijdens de crisis is verbinden al een hoog doel. Dus:
* Motiveer hen contact met je op te nemen
* Stimuleer hen om actief te blijven
* Probeer hen positief te houden (evt. www.stay-up.nu; in samenwerking met VWS proberen we dit de komende tijd uit te breiden om jongeren aan elkaar te verbinden)
* Probeer verbindingen te leggen (veiligheid en plezier voorop)

Eventueel kun je de tips in de bijlagen met jongeren delen. Evt. staan er ook veel ervaringen op www.join-us.nu

Succes ermee Robert! Goed dat je je nu extra inzet voor deze jongeren.

Groet Jolanda

Jongerenwerker

De jongeren die ik al ken bel ik persoonlijk. Ze genieten van de aandacht!

Productmanager Jongeren

Wij zijn in 's-Hertogenbosch sinds kort lid van Join Us een landelijk werkende organisatie met oog voor eenzame jongeren, de jongerenwerkers krijgen een training en ondersteuning hoe de signalen van eenzaamheid te herkennen, hoe ze jongeren kunnen wijzen op de toegang tot hulp en ondersteuning en (buiten corona om) zijn er speciale bijeenkomsten voor eenzame jongeren, kijk maar eens op : https://www.join-us.nu/