Vraag

29 juni 2023
Profielfoto van Michel Weening
Financieel jongerenwerker

“Wie heeft ervaring met het organiseren van ontbijt voor basisschool leerlingen? En de financiële dekking daarvan.”

Toelichting

Uit gesprekken met primair onderwijs en kinderen/jongeren viel ons op dat er veel kinderen zijn die (vanwege armoede) zonder ontbijt en/of lunch naar school gaan. Vanuit deze signalen hebben wij (als welzijnsorganisatie) twee keer per week een ontbijt georganiseerd in het multifunctioneel centrum waar ook de school bij inzit. Hier is ook de ruimte om een lunch pakket te maken voor tussen de middag, waar geregeld gebruik van wordt gemaakt.

Per ontbijt nemen er zo'n 10 tot 20 kinderen deel aan de activiteit. Vanaf de zomer vakantie stopt de financiering van dit project en zijn we aan het bekijken of en hoe we deze activiteit vanaf volgend schooljaar gaan inzetten. 

Motivatie

Wat ons opvalt is dat het aantal deelnemers erg afwisselt. Wij merken ook dat er veel schaamte heerst onder leerlingen en ouders om deel te nemen aan het ontbijt op school. Wat ons betreft zou het dus mooi zijn als het een activiteit wordt vanuit school voor alle leerlingen maar dit wordt waarschijnlijk lastig te organiseren. Hebben jullie ervaring met dergelijke activiteiten? Welke keuzes hebben jullie hier in gemaakt en waarom? Op welke manier kunnen we deze activiteit het beste voortzetten?

Werkgebied

De activiteit wordt georganiseerd door de welzijnsorganisatie Diverz, en zet deze activiteit in binnen de wijk Kort Ambacht binnen de gemeente Zwijndrecht.

Profielfoto van Gerjo Schepers
Mede eigenaar VierVitaal

Ik kan je van harte Amy de Vet aanbevelen: https://www.kookjes.nl/#offer

Profielfoto van Annemarie de Vries
Innovatiemanager

De Jumbo wil dit nog wel eens sponsoren. Gewoon brutaal bellen en vragen naar de bedrijfsleider. Mede namens onze koningin...dat helpt !:)

Profielfoto van Gerdi Koenen
Coördinator Hulpverlener

Hallo Michel,

Heel fijn dat jullie deze kinderen helpen.
Ik ben coördinator hulpverlening kinderen en projectleider Kind en Ontbijt bij het Rode Kruis in Fryslân.
Wij reiken elke maandagochtend ontbijttassen uit aan zo'n 1000 kinderen van het PO in Fryslân.
We doen dit in samenwerking met sociaal werkers van welzijnsorganisaties, gebiedsmedewerkers van de gemeenten en het Leger des Heils. De ouders halen de tassen op en worden begeleid in de achterliggende problematiek, Daarnaast loopt voor PO en VO scholen momenteel het schoolmaaltijdenprogramma vanuit het ministerie van OCW uitgevoerd door het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis: www.schoolmaaltijden.nl .

Binnen het project regel ik buiten de producten in de tasjes, de vrijwilligers en de locaties, ook de subsidies.

Mocht je vragen hebben, of een keer willen bellen is dat prima.
Mijn emailadres is gkoenen@redcross.nl, mijn telefoonnummer 06-41215359.

Groet Gerdi

Profielfoto van Ankie Borghans
Medewerker Team Jeugd

De Gezonde Basisschool van de Toekomst ; zij organiseren dagelijks de lunch-programma's op diverse basisscholen in zuid-Limburg (incl beweegprogramma).
Ooit als een pilot begonnen waarbij de provincie alle kosten droeg. Nu betalen ouders een bijdrage (bij geldproblemen wordt er maatwerk geboden)

Profielfoto van Laurine Lip-Wierda
Buurtwerker/welzijnscoach

In onze gemeente is dit opgepakt door het Rode Kruis en het leger des heils doet er ook veel in meen ik

Profielfoto van Eric Apon
Adviseur-projectleider

Probeer eens bij Jeroen Philipsen, hij is oprichter van Onderwijs Gezond
http://linkedin.com/in/jeroen-philipsen-96440829

Profielfoto van Annemien Magnus
Projectleider Onderwijs

In onze gemeente Vlissingen hebben een aantal scholen met veel leerlingen met onderwijsachterstanden het schoolontbijt georganiseerd. Via de middelen die door het Rijk beschikbaar zijn gesteld aan het Jeugdeducatiefonds. Over voortzetting hiervan wordt gesproken in een breder verband (armoedeproblematiek). Deze gesprekken zijn nog gaande.

Profielfoto van Iris Broerse-van de Velde
Docent verpleegkunde en onderzoeker lectoraat

Hoi Michel,

Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar dit soort initiatieven zijn in Zeeland wel gaande:
https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/15160529/gratis-eten-op-basisscholen-door-armoede-we-zagen-zelfs-een-kind-met-een-paar-frietjes-in-haar-brooddoos

Wellicht kan je hier een connectie vinden.
Succes!

Mvg,
Iris van de Velde