Vraag

6 september 2023
Profielfoto van Tarik Hamdiui
Werkzoekende

“Wie heeft ervaring met het jongerenwerk als onderdeel van een integraal wijkteam, of juist niet?”

Toelichting

In sommige gemeenten is het jongerenwerk onderdeel van een integraal wijkteam, in sommige juist niet. Voor beiden zijn voor- en tegenargumenten te bedenken. Ik ben op zoek naar interessante voorbeelden uit het land hierin. Het maakt niet uit of het een voorbeeld is waar ervoor gekozen is om het jongerenwerk wel te integreren in het integraal wijkteam of juist niet. Ik ben vooral benieuwd naar de ervaringen. Kent iemand interessante voorbeelden? 

Motivatie

Omdat de vraag speelt in onze regio.

Werkgebied

Brabant.

Profielfoto van Angela Veth
Projectleider

Hallo Tarik
Binnen de gemeente Dordrecht zijn we in 2022 gestart met een aanbestedingstraject om het jongerenwerk, buurtwerk, het jeugdteam en zorg en ondersteuning in 1 organisatie onder te brengen die verantwoordelijk is voor de invulling van de vijf wijkteams binnen onze stad. Sinds 2023 gaat Dordrecht Sociaal met deze opdracht aan de slag. Zelf ben ik sinds een paar maanden niet meer actief betrokken bij het sociaal team van Dordrecht, dus ik kan je helaas niet zeggen hoe dit loopt. Mocht je meer willen weten dan zou ik je wel in contact kunnen brengen met een collega die de accounthouder is van Dordrecht Sociaal en die dit proces heeft begeleid.

Profielfoto van Bianca Boender
Directeur methodiekontwikkelaar/trainer

@Karima Sedki en haar organisatie JENS hebben veel ervaring hiermee!

Profielfoto van Sabine Apeldoorn
Kwaliteitsmedewerker jeugd

Hallo Tarik,
Ik werk in de gemeente Doetinchem bij Buurtplein. De uitvoering van welzijn, Jeugdwet en Wmo heeft de gemeente belegd bij Buurtplein. Wij hebben jeugd- en gezinswerkers, buurtcoaches en Wmo-consulenten in dienst maar ook stedelijke diensten. Het Stedelijk jongerenwerk, onderdeel van het Jeugd Interventieteam, valt ook onder Buurtplein. Het is dus wel meer stedelijk georganiseerd, jeugd- en gezinswerkers werken op gebiedsniveau (Noord, Oost, Zuid), maar er is wel samenwerking.
Groetjes Sabine Apeldoorn
Kwaliteitsmedewerker jeugd bij Buurtplein in Doetinchem
www.buurtplein.nl

Profielfoto van Franka Dinnissen
Senior adviseur kennismanagement

Hoi Tarik,
je zou deze vraag ook kunnen stellen op het channel van Integraal Werken in de Wijk, misschien dat leden daar ook ervaringen met je kunnen delen!

Profielfoto van Ankie Borghans
Medewerker Team Jeugd

Hallo Tarik,
Bij ons is het wel geïntegreerd. Voordelen die wij ondervinden zijn bijvoorbeeld wanneer jeugdigen zich aanmelden voor jeugdhulpverlening maar jongerenwerk (ook) passend kan zijn. Er wordt dan outreachend opgetreden. Anderzijds, wanneer jongerenwerk (toch) niet voldoende blijkt, is er snel contact met de jeugdhulpverlening om op te schalen. Ook zijn er vaak trajecten die gezamenlijk verlopen, mn bij multi-problem situaties. Door regelmatig samen om tafel te zitten zijn de lijntjes kort en vindt men elkaar snel hetgeen de samenwerking ten goede komt.

Groetjes Ankie Borghans
Senior JeugdTeam Gemeente Landgraaf
o.a. het Jongerenwerk is belegd bij www.jenshelpt.nl

Profielfoto van Mariska Pijnakker
Jeugdconsulent

Hi Tarik, wij werken integraal. ik ervaar het als fijn. korte lijnen en preventieve inzet. mn op de scholen en daarna eventueel koppelen aan een jeugdconsulent.
jongerencoach vindt makkelijker een aansluiting bij de jongere, zodat die zich ook gezien en gehoord voelen. zij kunnen laagdrempelig insteken op zaken.