Vraag

11 september 2023
Profielfoto van Gaby Nota
Communicatieadviseur

“Hoe bouwen we samen met jongeren aan hun online veiligheid? Wie heeft hier al goede voorbeelden van of ervaring mee?”

Toelichting

Het afgelopen jaar zijn we bij het NJi bezig geweest met een grote inventarisatie naar wat er komt kijken bij veilig online opgroeien. Wat komt er bijvoorbeeld kijken bij het ontwikkelen van een gezonde, stabiele digitale identiteit? En wat hebben jongeren nodig om digitaal weerbaar te worden?

Motivatie

We maken een publicatie met concrete handvatten voor jeugdprofessionals van onderwijs tot jeugdbescherming om jongeren te ondersteunen bij het veilig online opgroeien.

Werk jij als jongerenwerker? Dan zouden we het heel leuk vinden om je te spreken tijdens een van de groepsgesprekken in september. Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier.

Wil je meer informatie of toelichting? Dan kan je terecht bij Nick van Hummel (n.vanhummel@nji.nl)

Werkgebied

Nederlands Jeugdinstituut 

Profielfoto van Esmaralda de Haan
Teamleider

Binnen onze organisatie bieden wij trainingen Sexting & Grooming aan de professionals aan (ook buiten onze organisatie, maar dan is het enkel op aanvraag). In die training leren we professionals het gesprek aan gaan over social media in brede zin, maar ook specifiek over de thema's sexting, shamesexting, grooming. Voor leerlingen in het PO en VO bieden we voorlichtingslessen over deze thema's. Aan (pleeg)ouders geven we ook soortgelijke voorlichtingen. Dit doen we veelal op scholen in Noord Holland, met een zwaartepunt in Amsterdam.
Tevens bieden wij ambulante hulpverlening waarin dit standaard thema's zijn.
We maken gebruik van onderzoeken en theorie en ook door zelf ontwikkelde voorlichtingsfilms.

Wij geloven in preventie en het praten over deze onderwerpen voor het misgaat, met kinderen en jongeren, maar ook met de (professionele) opvoeders.

Hiermee realiseer ik me dat dit slechts over een deel van het online gedrag gaat, er is zoveel meer en meer nodig!

Profielfoto van Petra van Es
Sociaal werker / kenniswerker

Hoi,

Ik moet meteen denken aan Hackshield (https://nl.joinhackshield.com/nl). Een spelprogramma in online veiligheid voor de basisschool, als preventie.

Groetjes.

Profielfoto van Martijn Veerman
Student

Beste Gaby,

Interessante vraag. Ben erg benieuwd naar je bevindingen.
Ben actief als maatschappelijk werker voor studenten en werk als educator voor PO en VO.

Momenteel niet actief bezig met online veiligheid, maar toevallig wel afstudeeronderzoek gedaan over perfectiedrang op social media. Daarnaast ben ik een programma aan het ontwikkelen voor VO over zelfexpressie op social media. Dit linkt vgm sterk aan internetveiligheid.

Daarom trekt jou vraag de aandacht. Ben erg benieuwd naar je bevindingen van mensen uit het veld. Mocht het in het verschiet liggen, dan lijkt het me interessant om een kleine update rondom je vraagstuk te lezen. Mocht ik jou verder ergens mee kunnen helpen? vraag gerust!

Vriendelijke groet,
Martijn Veerman