Vraag

18 september 2023
Profielfoto van Suzanne van Sluisveld
Maatschappelijk werker risicojeugd

“Hoe registreren jullie je zorgen/signalen vanuit jongeren van huiselijk geweld of kindermishandeling? Waar je nog geen dossier van hebt?”

Toelichting

Wie heeft er ervaring met het vastleggen van zorgen/signalen van jongeren of bewoners waar je (nog) geen dossier van hebt? Wanneer je nog geen toestemming voor registratie hebt van de jongere of ouders, hoe leg je dan je zorgen vast zoals in stap 1 van de meldcode beschreven wordt?

Dit geldt voor jongerenwerkers, maar ook voor andere welzijnswerkers.

Motivatie

Wij zijn onze interne handreiking op de meldcode aan het herschrijven en krijgen dit dilemma nog niet goed getackeld. Wellicht is dit elders al gelukt.

Werkgebied

Sociaal Werk (jongerenwerk, kinderwerk, opbouwwerk)

Profielfoto van Leonie Van Wees
Coördinator

Jeetje wat een interessante vraag. Kun je in een eigen registratiesysteem een plek organiseren waarin je bijvoorbeeld op initialen of geboortedatum iets kwijt zou kunnen. Als het veiligheid betreft mag je met een goede argumentatie natuurlijk over een aantal privacy regels stappen. Maar in hoeverre en we willen toch juist situaties openbreken en kunnen samenwerken met gezinnen en aanpakken in transparantie. Heb geen antwoord sorry.

Profielfoto van Renée van Groesen-Rouwenhorst
Intern Begeleider Basisonderwijs

Op de basisschool leggen wij alles vast in ParnasSys, met de gedachte in ons achterhoofd dat ouders dit altijd kunnen opvragen. Als ik dingen bijhoud, die (nog) niet bedoeld zijn voor ouders, houd ik het bij in de beveiligde omgeving van de Google Drive van school. Ik heb daarin mapjes per zorgleerling.

Profielfoto van Susann Hesseling
Kerngroeplid, Gedragswetenschapper

Als er zorgen zijn over huiselijke geweld if andere zorgen mbt onveiligheid van een kind is het altijd goed om een melding bij veilingthuis te maken. Zij kunnen zorgensignalen bundelen en wellicht eerste contacten leggen met ouders, kind, school of wijkagent. Bij grotere zorgen wordt het wijkteam ingeschakeld of de Raad voor de kinderbescherming.

Ik hoop dat je hiermee verder kunt.
Gr Susann

Profielfoto van Louisa Meenks
Psychomotorisch kindertherapeut

Hoi suzanne, ik zou inderdaad goed je eigen aantekeningen/ rapportage bijhouden waar je je zorgen/signalen vastlegt. Maar ook waarin je noteert welke stappen je allemaal hebt ondernomen, bijvoorbeeld; contact met veilig thuis, contact met anderen betrokken, overleg met je collega's eventueel hoofdbehandelaar.
Zodat je kunt laten zien wat je hebt gedaan mocht dit onverhoopt nodig zijn.

Profielfoto van Elise Buiting
Vertrouwensarts

Ha Suzanne, een tegenvraag, in welke situaties werk je als professional met jongeren waar je (nog) geen dossier van hebt?

Profielfoto van Ron Weber
Docent GGZ, GGZ-adviseur, Coach

Beste Suzanne,

Zijn hier eventueel op gemeentelijk niveau afspraken over?

Rotterdam gebruikt de 'verwijsindex', Amsterdam 'multisignaal'. Voorbeelden van 'tools' waarin geregistreerde zorgverleners hun zorg kunnen vermelden met of zonder dossier op de achtergrond.

Profielfoto van JP de Groot
Wijkteammedewerker

Je zou natuurlijk ervoor kunnen zorgen dat je zsm wel een dossier hebt...
Verder is er natuurlijk nog lang geen man over boord als het nog maar stap 1 betreft. Je kan daarvan ook je aantekeningen in je eigen administratie maken. Niemand heeft toestemming nodig om zich zorgen te maken en als deze vanuit bescheidenheid gedeeld worden en je hiervan aantekeningen maakt voor jezelf dan kunnen die later ook nog geregistreerd worden.