Vraag

8 april 2024
Profielfoto van Marcelino Thuis
Senior adviseur
OPROEP

“Wie wil met mij het vak jongerenwerk binnen plattelandsgemeenschappen (liefst in Gelderland) weer op een volwaardig niveau brengen?”

Toelichting

Vanuit een opdracht binnen het jongerenwerk in Wageningen constateerde ik dat er behoefte is aan deskundigheidsbevordering voor jongerenwerk. Er zijn weinig opleidingen die het vak jongerenwerk onderwijzen, hooguit een module of op mbo-niveau een enkele uitstroomprofiel. Dit valt op als er vacatures beschikbaar worden gesteld voor jongerenwerkers. Kwalitieit wat zich over het algemeen aandient is ver te zoeken. Ook heb ik onderzocht of dit een lokaal Wagenings probleem was. Dit was het niet; afgelopen donderdag heb ik met een kleine 10 organisaties om tafel gezeten met een kleine 20 jongerenwerkers. Bijna de gehele regio is zoekende naar kwalitatief goed jongerenwerk. Ik kan mezelf niet aan de aandacht ontrekken dat dit in meerdere regio's speelt. Items als online-ambulant jongerenwerk, samenwerking, profilering jongerenwerk, over de gemeentegrenzen heen kijken, ervaringen uitwisselen, meer taken - minder geld enz, kwamen aan bod.

Motivatie

Ik ben van oorsprong jeugd- en jongerenwerker. Ik werk nu als adviseur bij Spectrum (voor sociale vraagstukken). Ik zie met lede ogen aan dat jongerenwerkers vaak worden opgeslurpt door oneigenlijke zaken. Dit komt omdat vele samenwerkingspartners oneigenlijke beelden van het jongerenwerk hebben en jongerenwerk op hun beurt zich niet goed profileert. Ik zie dan ook dat er steeds meer jongeren binnen de maatschappij aan het afglijden zijn. Preventie is een groot goed, maar gemeentes hebben al te weinig financien om de jeugdzorg vorm te geven. (dus er wordt meer geinvesteerd in pleisters, als in preventie)

Werkgebied

Ik werk voor de organisatie Spectrum. Een deel van onze opdrachten doen we ( vraaggerichte inwoners ondersteuning; waaronder jongeren) in opdracht van de provincie Gelderland. Als inwoners uit Gelderland contact met ons opnemen dan is de ondersteuning dus gratis. Dit in het kader van de leefbaarheidsalliantie. Als er opdrachten vanuit organisaties komen om bijvoorbeeld op lokatie netwerk te versterken om te komen tot participatie, leefbaarheid enz dan is de prijs hiervoor marktconform. Dan tellen ook de provinciegrenzen niet meer.

Voor meer info zie link hieronder.

Profielfoto van Bianca Boender
Directeur methodiekontwikkelaar/trainer

Hoi Marcello,
Wat is je nummer?
Je mag mij bellen. 0641245741

Profielfoto van Dominique Schreuders
Dominique Schreuders
Jeugd- en gezinsprofessional i.o.

Hi Marcelino,

Wij binnen Sociality Support hebben het er toevallig recent nog over gehad. Misschien een idee om eens contact te leggen om te kijken wat wij voor elkaar kunnen betekenen?

Profielfoto van Rudi van Zandwijk
Vrijwilliger

Hoi Marcelino, Ik denk dat wij eens contact moeten hebben. Ik ben ook oud jongerenwerker (in plattelandsgemeenschappen) en zie hetzelfde gebeuren. Voor mij ook een reden geweest om me aan te melden bij de BVjong, beroepsvereniging voor kinder- en jongerenwerkers en me actief te gaan inzetten.