Vraag

22 mei 2020
Profielfoto van Diederik Dorbeck
Social worker

“Hoe behoud je het vertrouwen bij de jeugd/jongeren als je je zorgen deelt met Veilig Thuis?”

Toelichting

Uiteraard heb je al met de jongere hierover gesproken en nu wil zij/hij eigenlijk niet dat je je zorgen deelt met Veilig Thuis... Wat doe je dan?

*(Deze vraag stelde ik eerder in Videosessie Kinderwerk van 20 mei - mij is gevraagd deze hier ook te plaatsen.)

Profielfoto van Ralf Reinders
Jongerenwerker & jongerencoach

Zelf probeer ik er altijd voor te zorgen dat ik niet de beller ben. Eerst probeer ik de jongere ervan te doordringen dat het nodig is dat er een melding wordt gedaan. Daarna motiveer de jongere om het verhaal te doen bij een andere partner (b.v. mentor, schoolmaatschappelijkwerk of wijkteam) en dan laat ik die melden. Als je zoiets achter de rug van de jongere omdoet dan ben je het vertrouwen kwijt. Als de jongere jou expliciet vraagt om het niet te doen en je doet het toch? Dan is er geen manier meer om het vertrouwen bij de jeugd/jongeren te behouden, het is jouw keuze geweest om het vertrouwen te beschadigen. Als je toch vind dat je moet bellen? Zeg dit dan eerst tegen de jongere. Leg uit dat je geen andere optie hebt, maar dat je het eerst aan de jongere verteld en daarna pas gaat bellen. Dan heb je in ieder geval niks achter de rug van de jongere om gedaan. Dit zal de schade niet voorkomen, maar wel iets beperken.

Profielfoto van Kim Jolink
Straathoekwerker

Hoi hoi dit is en blijft altijd een lastig vraagstuk! Zijn er meerdere partners op de hoogte van de situatie? Zo ja zou een van hun de melding kunnen doen? Zo nee dan rest je niks anders dan heel duidelijk uitleggen waarom je genoodzaakt bent om dit te doen. Wat vaak wil helpen is stap voor stap uitleggen wat het inhoudt, misschien kun je bellen waar de jongere bij is en de VT medewerker vragen om de jongere uitleg te geven over het proces.
Jij kunt vervolgens gedurende dit proces naast hem of haar blijven staan.
Betrouwbaar zijn is opgebouwd uit zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Als de jongere kan ervaren wat hij aan je heeft ondanks dat je iets moet doen waar hij of zij angstig voor is hoeft het niet per definitie de relatie te beschadigen.

Profielfoto van Emil Woltinge
Opbouwwerker, Jongerenwerker, coach en ZZP'er

Hallo Diederik,


Wat Esther ren Tije ook al zeggen!
Door hier eerlijk over te zijn tegen de betreffende jongere en oprecht je betrokkenheid/bezorgheid te delen met de jongere. Vertel wat het is dat je bezig houd, vertel wat er gebeurd met je signaal, vertel ook wat de jongere kan verwachten en dat je er zal zijn mocht die behoefte hebben aan een luisterend oor, steun of advies.

Je mag er vanuit gaan dat je het beste doet voor de jongere wat binnen jouw mogelijkheden ligt, en dat je het beste besluit neemt met de kennis die je op dat moment beschikbaar hebt.

Ik heb wel eens tegen een jongere gezegd dat ik het ook prima zou vinden als die me niet aardig zou vinden, zolang ik weet dat hij op zijn 30e terug kijkt op deze periode en kan zeggen dat mijn besluit toch goed voor hem was!

Met vriendelijke groet,
Emil

Profielfoto van Gábor Helmer
Social Worker, specialisatie Jeugd

Goedemorgen Diederik,

Een hele goede vraag van je. Als jongerencoach ben ik altijd open en transparant in het contact met mijn jongere. Ik geef dit ook aan dat zij complimenten van mij kunnen ontvangen, maar als er zorgen zijn met betrekking tot hun gezondheid of veiligheid ik hiervan melding moet maken. Ook als ik hiervan melding
maak deel ik dit met mijn jongere. Dan komt het niet als verassing en dan kun je ook uitleggen hoe zo'n procedure werkt van aanmelding tot actie vanuit veilig thuis of onderzoek vanuit bijvoorbeeld de Raad van Kinderbescherming.

Ik hoop dat je hiermee verder kunt.

Zelf praat ik liever met de jongeren en alle instanties dan over hen ook belangrijk om mee te nemen.

Groeten Gábor

Profielfoto van Esther Hoekstra
Gebiedsteam, jongerenwerk

Hallo Diederik, eens met Teije. Ik leg mijn stappen altijd helder en duidelijk uit aan de jongere en diens ouders of verzorgers en waarom ik de stappen neem. Ook leg ik uit dat het blijft gaan zoals het nu gaat, wanneer ik geen actie zou ondernemen.

Profielfoto van Teije Korteschiel
Teije Korteschiel
Stedelijk jongerenwerker / Netwerkregisseur Diversiteit / Trainer pubergroep KOPP / KVO

o.a. door open en eerlijk te blijven met de jongere en te noemen wat jouw acties zijn en waarom jij vanuit jouw rol denkt dat iets goed is. Durf kwetsbaar te zijn en blijf naast de jongere staan vanuit jouw professionaliteit.