Jongerenwerk Videosessies (archief)

Videosessie
Jongeren en Corona: Kwetsbaarheden en kansen
Tijdstip: Deelname gesloten

Mentaal welzijn, veerkracht en jeugd: videosessie 2: De frustraties slaan naar binnen.

Deze videosessie is een tweeluik over mentale weerbaarheid van de jeugd en rol van kinder- en jongerenwerk daarbij.  De 2e videosessie  p donderdag 20 mei gaat over de mentale zorgen van jeugd in en na coronatijd . Over frustraties die zich een kind of jongere naar binnen richten in de vorm van innerlijke spanningen, eenzaamheid, schulden of  depressieve gedrag bij kinder- en jongeren. 

Met een Centrale presentatie “Jongeren en Corona: kwetsbaarheden en kansen “ door: Lysanne te Brinke en Ilse van de Groep, twee onderzoekers uit het SYNC lab Erasmus Universiteit  . Tijdens de presentatie delen Lysanne en Ilse hun kennis over (hersen)ontwikkeling van kinderen en jongeren en de resultaten van hun onderzoek naar de impact die de coronacrisis heeft op de mentale gezondheid van jongeren. Ook gaan ze in op manieren waarop jongerenwerkers deze kwetsbaarheden om kunnen zetten in kansen. Gezamenlijk denken we na over hoe we kinderen en jongeren na de coronacrisis aan een goede en veerkrachtige toekomst helpen.  

Tijdsplanning videosessie:

11.00 uur:     openingsmededelingen videosessie

11.05 uur       Presentatie “Jongeren en Corona: Kwetsbaarheden en kansen (SYNC lab - Lysanne te Brinke en Ilse van de Groep

11.20 uur      Vragen vanuit de chat

11.25 – 11.45 uur – break-out rooms

- vragen :

 1. Wat zie jij aan innerlijke spanningen (eenzaamheid, etc) nu bij de kinder- en jongeren? Herken je je in dat wat hierover in de presentatie is gezegd?
 2. Welke aanknopingspunten zien je om het mentaal welzijn van jongeren te versterken (nu én na corona)?
 3. Welke rol speel jij als kinder- en jongerenwerker hierbij?

11.45 uur: Terugkoppeling breakout-rooms met  reacties van SYNC Lab (Lysanne/Ilse)

12.00 uur: afronding

Meer informatie Erasmus SYNC Lab:

In het SYNC lab (Society, Youth, and Neuroscience Connected) onderzoekt hoe jongeren zich ontwikkelen tot actieve leden van de samenleving. Ze integreren verschillende perspectieven en combineren verschillende disciplines met elkaar. Zo richten ze zich in hun onderzoek op de ontwikkeling van zowel gedrag als de hersenen, en vinden we het belangrijk om met ons onderzoek dicht bij de maatschappij te blijven. Met behulp van ons platform YoungXperts betrekken we jongeren bij het vormgeven van ons onderzoek, bij het terugkoppelen van resultaten naar de maatschappij, en bij het vertalen van wetenschappelijke kennis naar concrete acties. In hun onderzoek werken ze ok samen met jongerenwerkers.

Tip: lees het E-zine

Bereid je voor door de volgende stukken te lezen:

Geef ons feedback

Wat vond je van de online sessie "Mentaal welzijn, veerkracht en jeugd: videosessie 2: De frustraties slaan naar binnen."?

Rate deze online sessie en geef ons feedback! We verwerken het voor de volgende keer.

Om deze sessie feedback te geven dien je te zijn ingelogd.

Deelname gesloten

De conference beheerder is:

Adviseur BVjong, projectcoƶrdinator, zzp-er
Videosessie
Tijdstip: Deelname gesloten

Mentaal welzijn, veerkracht en jeugd - videosessie 1: De frustraties moeten eruit!

Chanel jongerenwerk van BVjong/1sociaaldomein organiseert de komende maanden twee videosessies over zorgen over het mentale welzijn van de jeugd, nu en straks na coronatijd. De eerste videosessie heeft als titel “de frustraties moeten eruit! We organiseren deze sessie in samenwerking met Platform JEP.

Wat gaan we doen:  In breakout groepen wisselen we uit over de praktijk en Stijn Sieckelinck, de nieuwe lector jongerenwerk bij YouthSpot, zal een boeiende inleiding verzorgen.

Toelichting videosessie: Door de langdurige coronasituatie zie je een groot aantal jongeren gefrustreerd raken. Het gevoel hebben dat zij stilstaan. Door spanningen en onzekerheid weten ze niet hoe hun toekomst eruit ziet. Alle mogelijkheden om in het dagelijks leven stoom af te blazen - stapavonden, voetbaltribunes, sportscholen, feesten, festivals zijn weggevallen. In een aantal gemeenten zie je daardoor het aantal meldingen van overlast door jongeren fors toenemen; ontstaan er illegale feestjes, vernielingen of relletjes. Daarbij zie je veel uitingen van anti-overheidssentiment, anti-virusspreuken of complottheorieën. En wij maar roepen “nogffvolhouden”.

In deze tijd moet je als werker extra alert zijn op de emoties van deze jongeren. Dit is niet altijd gelijk zichtbaar, maar ze uiten hun angsten en frustraties via boosheid, onrust, een grote mond, zijn juist stil of  hyper alert op alles wat in hun omgeving gebeurt. Ze hebben het nodig hun gevoelens en frustraties te uiten. Hoe reageer je hierop als kinder- of jongerenwerker? Hoe werk je juist nu aan veerkrachtige jongeren? Dat is het thema van deze videosessie.

Deze videosessie is een tweeluik over mentale weerbaarheid van de jeugd en rol van kinder- en jongerenwerk daarbij.  De 2e videosessie is op donderdag 20 mei over meer de mentale zorg van de jeugd waarbij de frustraties zich naar binnen richt in uit in  schulden, innerlijke spanningen en depressieve gedrag  bij kinder- en jongeren.

 

Meer informatie:

Platform JEP ondersteunt professionals die met en voor jongeren werken bij vragen rond polarisatie en radicalisering. Het platform lanceerde onlangs een online magazine over het thema Veerkracht.

 Stijn Sieckelinck is de nieuwe lector jongerenwerk bij Youth Spot en schrijver van het boek IReradicaliseren. Ronselen voor een betere wereld (2017), een pedagogische visie op de radicalisering van jongeren. Hij legt nu de laatste hand aan een boek over identiteitsvorming van jongeren in een gepolariseerde samenleving: Dream Teams. Samenwerken aan veerkrachtige identiteitsvorming van jongeren.

Geef ons feedback

Wat vond je van de online sessie "Mentaal welzijn, veerkracht en jeugd - videosessie 1: De frustraties moeten eruit!"?

Rate deze online sessie en geef ons feedback! We verwerken het voor de volgende keer.

Om deze sessie feedback te geven dien je te zijn ingelogd.

Deelname gesloten

De conference beheerder is:

Adviseur BVjong, projectcoƶrdinator, zzp-er
Videosessie
videosessie Jongerenwerk - https://us02web.zoom.us/j/88320126372?pwd=OXloWXBieFBVTkNtek5rQzV6QllhUT09
Tijdstip: Deelname gesloten

Jongerenwerk sterk in coronatijd. Ook sterk na coronatijd? -

Een jaar geleden stond het jongerenwerk voor plotselinge grote veranderingen door de impact van Covid-19. En dat is heel goed opgepakt.  Spontaan ontstonden erlandelijk appgroepen. En vervolgens kwamen de videosessies van BVjong/1sociaal domein.  Veel informatie wordt sinds uitgewisseld over online jongerenwerk, over subsidiemogelijkheden, over omgaan van jongeren met corona, etc. En werden campagnes zoals NoShank en recent #Nogffvolhouden ontwikkeld.

Het jongerenwerk heeft zich het laatste jaar van zijn goede kant laten zien; En staat daardoor steeds meer op de kaart  en in de media? In deze videosessie staan we stil bij een jaar corona en jongerenwerk.  Wat heeft het opgeleverd voor jou als jongerenwerker?

Maar willen we deze videosessie ook verder kijken..  Als de pandemie straks over is, neemt de aandacht voor ons werk dan ook weer af omdat de urgentie weg is? Hoe houden we aandacht voor het jongerenwerk vast . Hoe blijven we als jongerenwerkers ons vak versterken en hoe bouwen aan  BVjong als een stevige organisatie voor het kinder- en jongerenwerk ?

Een interactieve videosessie, waar we jullie mening en inzichten vragen!!!!

 

Agenda:

 • Korte inleiding:  1 jaar corona en jongerenwerk door Niko de Groot (BVjong)
 • Instructie over de tool Miro – interactief brainstormen met elkaar – Bianca Boender -st. You!ng
 • Breakoutroom (deel 1) – Wat heeft - tot op heden -corona opgeleverd voor jou als jongerenwerker?
 • Terugkoppeling
 • Breakoutroom (deel 2)- Hoe wilt jij ons mooie vak van jongerenwerker verder versterken? Wat is daarvoor nodig? Hoe worden we samen sterker van jongerenwerkers
 • Afronding en conclusies

Kortom een echte interactieve videosessie, waar we jou mening willen horen! Geef je dan ook op. En bereid je voor op de 2 belangrijke breakout-vragen.

Geef ons feedback

Wat vond je van de online sessie "Jongerenwerk sterk in coronatijd. Ook sterk na coronatijd? -"?

Rate deze online sessie en geef ons feedback! We verwerken het voor de volgende keer.

Om deze sessie feedback te geven dien je te zijn ingelogd.

Deelname gesloten

De conference beheerder is:

Adviseur BVjong, projectcoƶrdinator, zzp-er

Experts

 • 9
  Dimitri Hiy
  Directeur DA Systems B.V. | Social Effect
 • 8
  Bianca Boender
  Directeur methodiekontwikkelaar/trainer
 • 6
  Dick Smit
  Consulent / trainer / coach jongerenwerk en jeugdbeleid