Vraag

16 juni 2020
Consulent / trainer / coach jongerenwerk en jeugdbeleid

“Welke ideeën en oplossingen hebben 'jouw' jongeren bedacht in de afgelopen maanden?”

Toelichting

Er zijn de afgelopen maanden veel mooie voorbeelden voorbij gekomen van oplossingen en ideeën die jongeren zelf hebben gerealiseerd, om het voor hen en anderen makkelijker of leuker te maken.

Tijdens de zoomsessie van 25 juni a.s. (voor aanmelden klik op onderstaande URL) willen we een aantal mooie voorbeelden met elkaar delen. Daarom horen we graag alvast van jou hoe jij jouw jongeren een stem geeft, welke ideeën zij hebben en welke initiatieven van jongeren al zijn gerealiseerd.

Concrete voorbeelden kan je hieronder in een reactie kwijt, of mail naar info@sociaalwerknederland.nl. Sociaal Werk Nederland (de belangenorganisatie van onze werkgevers) zorgt er dan voor dat Marc Rutte in gesprek gaat met onze doelgroepen.

Dankjulliewel alvast!

Adviseur BVjong, projectcoƶrdinator, zzp-er

Tijdens de videosessie op 25 juni zijn er twee voorbeelden besproken:

1) Jongeren in gesprek met raadsleden (Deventer): https://www.instagram.com/p/CByhy-ijsim/?igshid=1q0uruozt430o

2) Met jongeren in gesprek in Uden: https://www.youtube.com/watch?v=fI9EsvOeQAk&feature=youtube

Samen leren en werken, voor een inclusieve democratie en stad

Hallo allemaal, zoals gevraagd hierboven heb ik net een email gestuurd naar sociaalwerknederland.nl. Ik werd door Hans Pollen getipt op deze interessante videosessie.

Het geval wil dat ik 17 juni (vorige week woensdag) een artikel naar socialevraagstukken.nl heb opgestuurd over kinder- en jongerenparticipatie. Dit mede omdat ik een dag voor de persconferentie van premier Rutte (18 mei) een artikel over dit thema heb opgeleverd voor het Nederlands-Vlaams blad Filosofie Tijdschrift (juli-augustus uitgave). In dat artikel pleit ik voor een kritisch-integrale benadering van kinder- en jongerenparticipatie (van meedoen tot stadmaken). In de bijdrage voor socialevraagstukken.nl van vorige week pak ik door op wat dit betekent en roep ik op ook door te pakken als we jongeren vragen mee te denken en met oplossingen te komen. Het gaat mij dus vooral over een visie van werken en leren waarmee kinderen veel meer kunnen oefenen met meedoen en experimenteren.

Het artikel voor Filosofie Tijdschrift kan ik in deze vorm nog niet verspreiden. Wel hoop ik in juli een scan op academie.edu te kunnen plaatsen. Ik kan deze groep daar ook op attenderen. Sowieso hoop ik dat het tweede artikel een plek vind op socialevraagstukken.nl of anders sociaalwerknederland.nl Zo niet dan zal ik het in iets uitgebreidere vorm snel gaan neerzetten op LinkedIn. In feite werk ik in de artikelen een visie uit die ik zelf in Amersfoort probeer te motiveren. De pedagogische infrastructuur is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Zie ook de weblink van AmersfoortSamen voor een beschrijving.

Het lijkt me daarnaast leuk donderdag deel te nemen. Ik ben benieuwd naar al jullie ideeen en ervaringen.

Hartelijke groeten, Maarten

POH-GGZ

Met je vrienden of/en vriendinnen een zoom sessie organiseren, waarbij je allemaal voor je eigen drankje en nootje zorgt tijdens de sessie. Je doet alsof je met hen uit gaat/je maakt plezier.

Teamleider Kinderwerk

Beste Dick,

Ik heb wel mooie voorbeelden.
Maar ik ben Teamleider van het Kinderwerk en kan van daaruit reageren.
Heb jij daar iets aan?

Veldwerker

Hoi Dick,

Een van mijn jongeren onder mijn begeleiding is om verveling tegen te gaan samen met zijn beste vriendin een YouTube kanaal begonnen. Waar hun dagelijkse gang van zaken aan bod komen maar ook vraagstukken die zij of jongeren hebben in deze periode.

Met vriendelijke groet,
Hoda Saoud
Veldwerker Streetcornerwork Haarlem

Hallo Dick,
Ik doe normaliter wekelijks een kookproject waarin ik met tieners een 3-gangenmenu kook voor de ouderen uit de buurt. Dat heeft stil gelegen tot vandaag. In de tussentijd heb ik telkens met 1 tiener een favoriet gerecht gekookt waarbij we live gingen op Facebook en Instagram. De tieners en ik hadden hier allen behoefte aan. De uitdaging was ook voor max 10 euro en minimaal 4 personen. Dat deden ze heel goed en er wordt, nu ik aangegeven heb het weer te stoppen, om gevraagd door allerlei mensen in de buurt. Dus wellicht gaan we hier mee door in een of andere vorm.
Terug te zien op @Sabine jongerenwerk op Facebook.
Verder heeft jeugd in ons stadsdeel bootcamp, skeeleren en nog meer buitenactiviteiten samen met het jeugdwerk opgepakt. Dit zetten we nu ook door in de zomervakantie.
En bij een groep kwam naar voren dat ze hun skatebaan willen verfraaien met grafitti. Ook dat traject zijn we ingestapt.
We zijn als jeugdwerkers veel buiten in contact gebleven met jeugd.
En nu doen we weer beiden. Buiten en ook weer wat binnen.

Ik hoop dat je er iets mee kan. Ik ben er niet bij morgen. Ik heb andere afspraken staan al.

Groetjes Sabine Wenneker-Goessens
Jongetenwerk Den Haag Loosduinen.